Lista: De Bästa SEO Verktygen

Här kommer vi gå igenom samtliga SEO verktyg som vi anser vara värda att känna till. För enkelhetens skull har vi delat upp dem i två kategorierna ”Gratis” och ”Betalda”. Påpekas bör dock att många av de betalda verktygen tillåter viss gratisanvändning som fungerar utmärkt för vardagsanvändare – så kolla gärna in dem med, även om du inte tänkt spendera några pengar!

Gratis är ju faktiskt alltid gott, så låt oss börja där.

Gratis SEO Verktyg

 1. Google Keyword Planner (Sökordsverktyg)

  Detta är ett verktyg utvecklat av Google för att underlätta för annonsörer att hitta nya sökord, och Google Keyword Planner gör det enkelt hitta mängder av förslag på nya sökord.
  Google Keyword Planner  kan hittas i Google Adwords under ”verktyg” och du behöver skapa en reklamkampanj för att få tillgång till verktyget. Notera att du helt enkelt kan pausa din kampanj efter att ha skapat den om du ej vill spendera pengar.

  Nackdelar:
  Google gjorde nyligen en kritiserad ändring då man begränsade gratisanvändares tillgång till sökvolym. Exempel: istället för att visa ”300” sökningar, visas nu ”100-1000 sökningar”. För användare med aktiva kampanjer visas dock mer utförlig data.

 2. Google Analytics (Trafikanalys)

  Ett måste för alla seriösa webbägare. Detta verktyg kan ge dig oerhört detaljerad information om hur användare interagerar med din hemsida. På så sätt kan du använda denna data för att optimera din hemsida för högre konversion.

  Alternativ: StatCounter
  StatCounter är ett alternativ för de som föredrar att hålla sig anonyma, detta är alltså främst ett verktyg för SEO-folk som håller på med rackartyg!

 3. Google Search Console

  Det första alla webbägare bör göra är att lägga till sin sida på Google Search Console. Glöm inte lägga till hemsidan med alla versioner (http, https, http://www). Där kan ni se användbar information om er hemsida samt se till så att allt står rätt till på den tekniska sidan.

 4. Bings Webmaster Tools

  Sökmotorn Bing har liknande verktyg som Google. Notera att datan de erbjuder enbart är från deras egen sökmotor så resultaten kan variera mycket från Googles. Endast ca 3% av svenskar använde Bing under 2015, och demografin är mer lutad åt äldre människor. Med det sagt så är några få procent fortfarande en hel del sökare, och det finns helt klart värde att hämta även där.

 5. Yoast SEO Plugin (WordPress tillägg)

  Har du en WordPress sida? Då är denna plugin ett måste! Med Yoast SEO Plugin kan du enkelt optimera titlar och meta beskrivningar till alla dina sidor. Du kan även lägga till Google Analytics kod med hjälp av Yoast, tillsammans med en mängd andra mycket användbara funktioner. Denna plugin är även tämligen nybörjarvänlig och rekommenderas starkt till alla med en WP sida.

 6. Broken Link Checker (Hitta ogiltiga länkar)

  Denna plugin kan enkelt installeras från Googles Web Store. Du kan sedan enkelt använda den i ditt Google Chrome webbfönster för att hitta alla ”döda länkar” på vilken sida du än besöker. Detta kan vara mycket användbart både för att inspektera din egen sida och andras.
  Genom att hjälpa andra hitta döda länkar på sina sidor, kan du med lite tur och vänlighet få dem att länka till ditt innehåll istället, förutsatt att du själv har något inehåll som kan bidra till värde för deras läsare.

  Alternativ: Dead Link Checker

 7. MozBar (browser tillägg)

  Detta browser tillägg från Moz gör det enkelt att se hur starka hemsidor är i Google resultaten samt låter dig enkelt analysera länkarna hos konkurrenter direkt från sökresultaten.
  Layouten är även snygg och gör inte sidan rörig – till skillnad från många liknande tillägg. För att få tillgång till all data MozBar erbjuder krävs dock en premium version. Alternativ: Det finns många bra alternativ till MozBar, ett av de populäraste alternativen är ”SEO Quake”.

 8. SharedCount

  Detta gratisverktyg kan ge dig en snabb överblick om hur populärt ditt innehåll är på sociala medier. Enkelt, gratis och smidigt sätt att se ditt innehålls popularitet.

 9. UberSuggest (sökordsverktyg)

  Mycket smidigt SEO verktyg som är mycket populärt. UberSuggest använder Googles automatiska sökordsförslag för att hitta massvis av relaterade sökningar till olika sökord, och bäst av allt – det fungerar utmärkt även på svenska!

 10. WayBack Machine (domän analys)

  Tänker du köpa en ny domän? Ta alltid en titt på WayBackMachine först, för att kontrollera att inte domänen använts till något fuffens tidigare, då detta sannolikt innebär att den är straffad av Google.
  Denna sida tar snapshots på webbsidor då och då, vilket gör att du enkelt kan se hur sidan såg ut genom att skriva in den URL du vill inspektera och välja ett tillgängligt datum du vill titta på.

 11. Googles Mobilvänlighetstest

  Med Googles mobilvänlighetstest kan du testa om din hemsida är mobilvänlig på bara några sekunder. Detta är oerhört viktigt för alla webbägare då en stor del av internettrafiken är mobil, och om din sida inte är anpassad så skadar det både din position i rankningen samt användarupplevelsen.

 12. Google PageSpeed

  Använd Google PageSpeed Insights för att se till att din hemsida inte är för långsam, vilket kan skada användarupplevelsen och din sökmotoroptimering. Där kan du även se tips för förbättringar, samt instruktioner.

Betalda SEO Verktyg (Viss gratisanvändning)

 1. Majestic

  Majestic är ett av favoritverktygen bland SEOare och tillhandahåller imponerande data, framförallt när det gäller att analysera länkarna till en hemsida. Ett väldigt bra SEO verktyg för att analysera konkurrenter, eller intressanta domäner.

  Pris: Startar på 39,99€/Månad för en användare för ett kvartalspaket (79€ billigare om man betalar för ett år).

 2. Ahrefs

  Ett annat fantastiskt verktyg för sökmotoroptimering. Även detta är ett av de flitigast använda SEO verktygen – med god anledning. Ahrefs är ett verktyg som främst används för att analysera sökord och länkar till olika hemsidor, samt för att spåra dina egna och dina konkurrenters positioner i Google för en mängd olika sökord. Ahrefs data ger dig även en bra uppskattning på hur mycket trafik en sida får från de rankade sökorden.

  Pris: 2 veckors gratis testperiod, sedan börjar planerna på 920kr/månad.

 3. SemRush

  Ytterligare ett oerhört populärt verktyg. SemRush är ett utmärkt verktyg för att analysera din egna, eller konkurrenters, hemsida. Med SemRush kan du även enkelt analysera positioner och organisk trafik.

  Måste även passa på att berömma deras service, när vi påpekade att vi saknade ett verktyg bland deras tjänster så skapade de helt enkelt detta verktyg på mindre än en vecka endast åt oss (i alla fall hittills), så där snackar vi service!

  Pris: Börjar på 69$/månad, men var inte rädda för att be deras support om en rabatt.

 4. Moz

  Precis som tidigarenämnda, är Moz en gigant inom SEO världen. Deras nya verktyg ”Keyword Explorer” är utmärkt för att analysera sökord. Keyword Explorer är kanske det mest träffsäkra verktyget på marknaden när det gäller att analysera sökordskonkurrens.

  En annan lysande funktion är man kan lägga till en mängd sidor och tillhörande sökord, vilket är mycket användbart för att skapa kampanjer och få överblick över de bästa sökordstillfällena. De har även ett verktyg för att analysera din On-Page SEO och mycket mer, vilket gör en premium plan till en god investering.

  Pris: Börjar på 99$/månad.

 5. Copyscape

  Har du köpt innehåll/artiklar? Testa dem alltid med Copyscape, för att försäkra dig om att innehållet inte är plagierat. Medan Google inte straffar sidor för plagierat innehåll (såvida du inte använder det för att bygga spammiga länkar), så är det ändå att rekommendera att du använder unikt material. Pris: $0.05/sida (oavsett längd).

 6. ProRankTracker

  Detta sökmotoroptimeringsverktyg låter dig enkelt lägga till alla sökord du vill övervaka för en viss hemsida. Den uppdaterar sedan dagligen informationen om dina positioner och skickar rapporter till dig i önskat tidsintervall. Kan givetvis även användas för att skicka ut rapporter till klienter, om du jobbar med SEO.

  Pris: Gratis för 2 URLs upp till 20 sökord – premium planer börjar på 19$/månad.

Det finns självfallet en hel drös av andra SEO verktyg där ute och det vore omöjligt att lista dem alla, i den här listan finner du dock många av de populäraste och effektivaste verktygen. Har vi glömt något som du tycker borde finnas med? Hojta till!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *