Sökmotoroptimera Din WordPress Hemsida

WordPress är världens överlägset mest populära plattform för hemsidor, och användes i April 2016 av mer än en fjärdedel av alla hemsidor. Eftersom efterfrågan på information kring WordPress är stor så beslöt jag mig för att skriva en liten guide om hur du enkelt kan se till att att din WordPress hemsida är sökmotoroptimerad. 

Som många av er säkert redan vet, är sökmotoroptimering uppdelad i två grenar – ”on-page” och ”off-page”. Den förstnämnda handlar om optimeringen som sker på och inom din hemsida, så som interna länkar, URL strukturer, innehåll, med mera. Off-page är det arbete som sker utanför hemsidan, till exempel länkbygge. När det gäller off-page så är sökmotoroptimeringen och strategierna identiska oavsett vad du använder för plattform – därför kommer vi i denna guide endast gå igenom on-page optimeringen av själva WordPress hemsidan.

Låt oss börja!

Välj ett SEO vänligt tema

Det första du bör göra när du skapar en WordPress hemsida är att se till att använda ett SEO vänligt tema. Detta innebär att temat är optimerat för att vara mobilvänligt, samt laddar snabbt.
Läs därför både beskrivningen av temat och folks kommentarer innan du väljer ett tema. Tänk på välja ett tema som många använder, då det är viktigt att välja ett tema som uppdateras ofta – teman med få köpare glöms ofta bort och blir snabbt utdaterade. Kan personligen rekommendera bl.a. ”Enfold” och ”Avida”.

Tillägg (Plugins)

Tillägg (eller plugins) är en av de största bidragande faktorerna till WordPress popularitet, och det finns numera tillägg för nästan allt. Tänk dock på att bara använda de som du absolut behöver, eftersom ju fler tillägg du installerar – desto långsammare blir din hemsida. Tillägg kan även medföra vissa säkerhetsrisker. Det är även viktigt att du uppdaterar dem när en ny version kommer ut, vilket du bör bli notifierad i din WP instrumentpanel. Glöm inte att se till att ta regelbundna backups av din hemsida, eller se till att din host gör det – då både tillägg och WordPressuppdateringar, samt andra oförutsedda händelser, kan orsaka fel på hemsidan.

Med det sagt – här är några starkt rekommenderade tillägg som kommer förbättra din WordPress hemsidas sökmotoroptimering och användarvänlighet.

  • Yoast SEO Plugin
    Detta tillägg är kanon för att enkelt förbättra din sökmotoroptimering! (Alternativ: All in One SEO Pack)
  •  WP Supercache
    Supercache ser till att din hemsida laddar snabbare, vilket förbättrar både sökmotoroptimering och användarupplevelse.

Rekommenderar starkt dessa tillägg (eller motsvarande tillägg) för samtliga WordPress användare. Klicka här för tips på fler SEO Verktyg.

Titlar och Metabeskrivningar

När du har installerat och aktiverat Yoast SEO, så kommer du på varje sida eller inlägg du skapar/redigerar se en Yoast ruta, där du kan se hur din sida kommer visas i sökresultaten. Genom att trycka på ”Edit snippet”, så kan du själv välja titel och metabeskrivning på din sida. Se till att titeln innehåller det ord som sidan handlar om, och som du vill ranka den för – men se till att göra det på ett naturligt sätt.

wordpress seo metatitel

Metabeskrivningen påverkar inte direkt din SEO i sig, men genom att skriva en bra beskrivning kan du locka fler besökare till din sida – vilket i sin tur leder leder till bättre rankning.

Använd https

Detta är inte unikt för WordPress hemsidor men genom att installera ett SSL certifikat och använda https, men genom att använda https kommer din hemsida ranka bättre och se till att besökarnas information är säker. Läs mer om HTTP vs HTTPS här.

https

Optimera dina bilder

Bilder som inte är optimerade riskerar att sakta ned din hemsida väsentligt. För att optimera dina bilder kan du antingen använda dig av ett tillägg, till exempel ”WP Smush”. Alternativt kan du göra det manuellt i photoshop. Innan du lägger upp en bild, se till att det är en PNG fil och att den inte är större än nödvändigt.

För att optimera en bild manuellt, öppna den helt enkelt i Photoshop och spara den genom att hålla in ctrl+alt+shift+s och spara filen som en PNG.  Du kan ta bort bakgrunden till bilden genom att använda det ”magiska suddgummit” i Photoshop. Gör dina bilder extra vänliga för sökmotorer genom att skriva in relevanta nyckelord i alt-taggarna, men som vanligt – överdriv inte.

Detta var några enkla tips om hur du kan sökmotoroptimera din WordPress hemsida. Håll ögonen öppna för mer tips om hur du kan öka din synlighet i sökmotorerna!

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *